Socialtjänsten
Här finns information om hur du kan få stöd av socialtjänsten.
Socialtjänsten
Socialtjänsten är en offentlig myndighet som arbetar med socialtjänstfrågor, inklusive skydd av barn och stöd till utsatta personer.
Du kan själv ta hjälp av socialtjänsten om du känner dig otrygg hemma, om du till exempel utsatts för sexuella övergrepp av någon närstående. Du kan till exempel få hjälp med:
- En kontaktperson som stöd på fritiden. Ni kan träffas för att prata eller för att hitta på saker tillsammans.
- Familjesamtal, där hela eller delar av din familj träffar en person som är utbildad för att hjälpa familjer att hitta lösningar på problem och konflikter i hemmet.
- Missbruksvård, om du behöver hjälp med att sluta använda droger eller bli av med alkoholproblem.
- Tillfälligt boende hos en annan familj, på behandlingshem eller i stödboende, om du inte kan bo hemma. Boende hos en annan familj är vanligast.
- Skyddat boende, om någon är hotfull eller våldsam hemma.
Kontakta socialtjänsten
Numret finns på din kommuns hemsida. Du kan också ringa växeln och be att bli kopplad till socialtjänsten eller socialkontoret.
Tänk på!
Om du vill vara anonym när du kontaktar socialtjänsten, då är det viktigt att du inte skriver eller säger ditt namn när du kommunicerar med dem.
Ansökan eller orosanmälan?
Om det är du själv eller någon av dina föräldrar/vårdnadshavare som kontaktar socialtjänsten så kallas det för en ansökan eller egenanmälan. Om socialtjänsten får en sådan ansökan, då påbörjar de direkt en utredning för att ta reda på hur de kan hjälpa på bästa sätt. Socialsekreteraren ska alltid först och främst lyssna på dig och vad du vill, men de kan även prata med andra i din omgivning. Hur hjälpen och stödet ser ut beror på vilken kommun du bor i, vilka problem du har och vad du behöver.
Om det är någon annan som kontaktar socialtjänsten (till exempel en granne, släkting, lärare, fritidspedagog eller förskollärare) då kallas det för orosanmälan. Skulle socialtjänsten få in en sådan anmälan om misstänkt incest så måste de ta reda på mer för att kunna besluta om det ska göras en utredning eller om ärendet ska läggas ner.
Viktigt att veta
Om du är hotad av din familj eller utsätts för övergrepp hemma, då ser socialtjänsten först till att du hamnar i säkerhet. Det gör de innan de kontaktar någon annan.